TASZ: aggályos, hogy Baranyi átjátszotta az önkéntesek adatait a Kutyapártnak

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) is aggályosnak tartja, hogy a ferencvárosi polgármester a Kétfarkú Kutyapártnak adta át a koronavírus elleni védekezésre jelentkező önkéntesek személyes adatait.

bar_8922_res.jpg

A ferencvárosi szolidaritást jól példázza, hogy többszáz önkéntes jelentkezett az önkormányzatnál, hogy bevásárlással, kutyasétáltatással vagy ügyintézéssel segítsenek azokon a polgártársaikon, akik a koronavírus miatt nehéz helyzetbe kerültek. Az önkénteseknek a jelentkezési lapon – amelyet a ferencvárosi önkormányzat kért – személyes adatokat is meg kellett adni. Ezeket az adatvédelmi nyilatkozatuk szerint nem továbbítják harmadik félnek, és nem hozzák nyilvánosságra sem. 

Ennek ellenére egy önkéntes az önkormányzati fejléccel ellátott hivatalos levelét a kutyapárt e-mailcíméről kapta. Gyurákovics Andrea a helyi Fidesz frakcióvezetője a balliberálisok egyik legnagyobb jogvédő szervezetéhez fordult állásfoglalásért.

A TASZ szerint is aggályos az ügy, a válaszukból kiderül, ők is problémásnak tartják, ahogyan Baranyi és alpolgármestere Döme Zsuzsa manőverezik a személyes adatokkal.

„Ami a harmadik félnek (Kétfarkú Kutya Párt) való továbbítást illeti, azt viszont problémásnak tartom. Úgy gondolom, hogy az adatkezelési tájékoztatóban kifejezetten meg kellene jelölni, hogy harmadik fél is megkapja az adatokat. Bár az adatkezelési tájékoztatóban annyi szerepel, hogy „a fent megadott adataimat az önkéntes hálózat megszervezése érdekében felhasználja”, szerintem ez nem elégséges, konkrétabban meg kellett volna fogalmaznia az önkormányzatnak, hogy mit jelent ez, és kifejezett hozzájárulást kérni az érintettől” – írta a szervezet.

A TASZ azt javasolta Gyurákovics Andreának: tegyen jelzést az önkormányzatnál, hogy mielőbb orvosolják a hibát, és töröltessék az adatait a Kétfarkú Kutya Párt valamennyi adatbázisából.

Gyurákovics Andrea blogunknak elmondta, a szervezet megerősítette őt abban, hogy az adatokkal visszaéltek. Ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fog fordulni.