A „Semmit rólunk nélkülünk” szlogen gyorsan „mindent nélkületek”-re változott

Semmit rólunk, nélkülünk – ígérte Pikó a kampányban, kifejtve, hogy minden döntésébe bevonja a józsefvárosiakat. A megválasztását követően ez a szlogen már „mindent nélkülünk”-re változott. Most Karácsony Gergellyel karöltve hajléktalanokat költöztetnek a Kőbányai útra, amiről az ott lakókat meg sem kérdezték. A járvány miatt bevezetett önkormányzati segítség pedig mit sem ér – derül ki a Budapesti Srácok című műsor összeállításából.

bp-i_sracok.jpg

Ahogyan már mi is megírtuk: nemrégiben látott napvilágot a döntés, amely szerint Karácsony Gergely főpolgármester és Pikó András, a kerület első emberének egyetértésében úgy döntött, hogy a Gyáli úti hajléktalanszállóról a Kőbányai úti üresen álló önkormányzati lakásokba költözteti a fedél nélkülieket.

Az épületben élő családok nem örülnek, pedig Pikó azt ígérte, a párbeszédre épít. „Sokan elköltöztek már, mi még itt vagyunk, nem tudjuk meddig bírjuk még?” – nyilatkozta egy lakos a műsornak. Az intézkedés a fertőzésveszélyre is fittyet hány, pedig már több hajléktalanszállón azonosítottak be koronavírusos betegeket, de sajnos ez sem számított a döntéshozóknak.

Vörös Tamás, a kerületi Fidesz frakcióvezetője szerint a hajléktalanoknak sem kedvező az intézkedés, az épület rossz állapota miatt.

A segítség valójában mennyire segítség?

A Budapesti Srácok arra is rávilágít, hogy milyen segítséget ad az önkormányzat a lakosoknak és vállalkozásoknak a járványra való tekintettel. Az önkormányzati lakásokban élőknek például 3 hónapra felfüggesztették a bérleit díj fizetését. A haladék lejárta után viszont az utolsó forintig vissza kell fizetni az elmaradást a rendes havidíjon felül.

Akik elvesztették a munkájukat, vagy egyébként is nehéz helyzetben élnek azoknak még nagyobb problémát fog okozni az emelt bérleti díj – vélik többen. Az ígéretek közül nem valósult meg semmi: gondoljunk a jobb köztisztaságra, a bérlakáspályázatokra – hangzik el a műsorban.

Nem könnyű a józsefvárosi vállalkozásoknak sem. Bérletidíj csökkentés helyett maximum átütemezésre számíthatnak, ami egy nonprofit vállalkozásnak – mint amilyen a műsorban megemlített Zrínyi Kick Box Akadémia civil sportegyesület – nem segítség, lévén ebben az időszakban semmilyen bevétele nincs. Érdemi segítség híján, sok céget a csőd fenyeget. 

Összeségében elmondható, hogy Józsefvárosban a párbeszéd a lakosság és a polgármester között csak választási ígéret, üres frázis volt. A teljes adást itt lehet megnézni.