Önkéntesek adataival él vissza Baranyi Krisztina?

A ferencvárosi polgármester közösségi oldalán – a kormányt gyalázó posztjai között – időről időre örömmel nyugtázza, hogy sokan álltak be segíteni az önkormányzat felhívására. Az önkéntesség valóban szép dolog, az viszont már kevésbé, hogy Baranyi Krisztina az önkétesek adatait alpolgármestere és bizalmi embere Dada Suzi pártjának – a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak – a birtokába juttathatta. Legalábbis erre utal, hogy az önkéneseknek szóló, hivatalos, önkormányzati e-mailezés egy részét a kétfarkúak e-mailcíméről bonyolítják. Felmerül a kérdés, hogy mi a céljuk az önkéntesek adataival? Mi lesz azokkal a járvány elmúltával? Törvényes ez?

20200213_150429590_ios_res.jpg

Március 25-én kitörő örömmel posztolt közösségi oldalán Baranyi Krisztina egy köteg szerződést, amelyeket önkéntesekkel írattak alá, akik az idősek, rászorulók ellátására jelentkeztek. „Már 200 ilyet írtam alá” – írta a polgármester. Azt viszont már nem tette hozzá, hogy mi a terve a szerződésekkel, amelyek azóta 400-ra duzzadtak.

90741894_1580237515448865_6123525244037627904_n.jpg

Mint Gyurákovics Andrea, a helyi Fidesz frakcióvezetője blogunknak elmondta: ő is jelentkezett önkéntesnek. Mivel az önkormányzat ismeri az elérhetőségeit kezdetben telefonon értesítették, hogy mit kell tennie.

Egy párt e-mailén érkezett a hivatalos önkormányzati levél

Április 21-én már e-mailt is kapott, ám érdekes módon az önkormányzati fejléccel ellátott hivatalos értesítő a kutyapártos korona@ketfarkukutya.com címről érkezett. A frakcióvezető úgy tudja, más önkéntes is kapott eligazítást erről a címről.

94069049_269446257428380_5632089932068552704_n.jpg

Gyurákovics Andrea szerint nem szabadna előfordulnia, hogy egy párt mailcíméről küldjön az önkormányzat hivatalos levelezést. „Erős a gyanú, hogy visszaélhetnek az önkéntesek adataival, amit adott esetben majd a kampányban felhasználnak” – tette hozzá.  

Ez miért gond?

A dolog azért aggályos, mert az önkéntesekkel kitöltött jelentkezési lapon személyes adatokat kell megadni. Továbbá szerepel azon az is, hogy a Ferencvárosi Önkormányzat az önkéntesek adatait bizalmasan kezeli, azokat nem továbbítja, és nem hozza nyilvánosságra.

adatvedelem.jpg

Ha mindezeket betartja az önkormányzat, akkor hogyan fordulhat elő az, hogy egy önkéntes a kutyapárt mailcíméről kap hivatalos értesítést?

Vajon tisztában vannak az önkéntesek egyáltalán azzal, hogy egy politikai párthoz kerülhettek adataik? Ők ehhez vajon hozzájárultak? 

Baranyi szemben a többi párttal

Vajon miért éppen a kutyapártot választotta ki Baranyi Krisztina az adatok gyűjtésére? Nem kell sokat gondolkodni rajta: ugyanis Baranyi emlékezetesen nagy csatát vívott az előválasztáson Jancsó Andreával, a Momentum jelöltjével, és emiatt a polgármesterben a mai napig megmaradt a tüske.

Baranyi Krisztinának nem felhőtlen a viszonya a többi párttal sem. Az MSZP-s Torzsa Sándor vezette frakció is többször szembement a polgármester elképzeléseivel.

Ezek után nem csoda, hogy Baranyi az ellenzéki pártok helyett a már megszűnt EGYÜTT párt – amelyben ő is politizált – volt politikusaival, valamint a viccpárt embereivel igyekszik körbevenni magát. Ezért is választotta helyettesének Dada Suzit, polgári nevén Döme Zsuzsannát. 

Nyitókép: Baranyai Attila

Fotó: Facebook/Baranyi Krisztina