Idősek életét veszélyeztethette Baranyi Krisztina

Habár a szociális intézményekbe felvételi zárlatot rendelt el az Országos Tisztifőorvos március 17-én a koronavírus terjedése miatt, egy levél szerint Ferencváros polgármestere ezt figyelmen kívül hagyta, sok idős ember egészségét, életét kockára téve. Baranyi Krisztina ugyanis két nappal később engedélyezte, hogy a IX. kerület egyik intézménye igazgató-helyettesének hozzátartozóját az egyik kerületi időskorú gondozóházba elhelyezzék.

baranyi2_20200213_151951040_ios.jpg

„Az X intézmény igazgató-helyetteseként azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel engedélyezze édesanyám X.Y. átmeneti elhelyezését a Z gondozóházba” – írta Ferencváros egyik cégének vezető pozíciójában lévő alkalmazottja Baranyi Krisztinának, Ferencváros polgármesterének címzett levelében. Ezután a levélben megindokolja az igazgató-helyettes, hogy miért is lenne szüksége erre, illetve a polgármester „engedélyét” kéri az elhelyezéshez.

A levél március 19-ei keltezésű, amelyen az is látható, hogy arra a polgármester megadta az „engedélyt” még ugyanazon a napon, s ezt aláírásával is igazolja.

Ezzel az aláírással, gesztussal az a legnagyobb gond, hogy az Országos Tisztifőorvos március 17-én kiadott határozata alapján „a látogatási tilalom érvényes valamennyi szociális szakosított ellátást nyújtó intézményre, a gyermekvédelmi szakellátásra, a javítóintézetekre, valamint a családok és gyermekek átmeneti otthonára is kiterjed. A látogatási tilalommal egyidejűleg a bentlakásos intézményekből való kijárás is tilos a továbbiakban az ott lakóknak.

Rendelkezik a határozat továbbá arról is, hogy az intézményekben felvételi zárlatot kell elrendelni

– áll az Emberi Erőforrások Minisztériumnak március 18-ai közleményében.

Logikus, hogy a szigorúbb intézkedések azért születtek biztonságosabb legyen a szociális ellátások minden formája, így az leginkább veszélyeztetettek, az idősek ellátása is.

feszgyi_felhivas.jpg

A Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények (FESZGYI) honlapján is tájékoztat erről, itt (felugró ablakban) az olvasható: „…intézményünkben 2020. március 18-tól (…) a Gyermekek Étmeneti Otthonában és az Időskorúak Gondozóházában visszavonásig látogatási és kijárási tilalom lépett életbe.”