Ellehetetlenítik Pikóék a Józsefvárosi Polgárőrség működését

Ahogyan azt előre meg lehetett jósolni a balliberális oldal Pikó András vezetésével megpróbálja fokozatosan leépíteni a rendet, lebontják az előző városvezetésnek azon eredményeit, amelyeket a biztonságosabb Józsefvárosért értek el. A közösségi együttélés szabályainak megkurtítását követően most a Józsefvárosi Polgárőrséget is ellehetetlenítik. Minden támogatást megvonnak tőlük és visszaveszik az irodájukat és a szolgálati járőrautóikat, így a kerület szolgálatában töltött nyolc év, és számos szakmai elismerés után kénytelenek visszavonulót fújni. A balliberális városvezetés mindezt – a nagy nyilvánosságot kikerülve – fű alatt, egy bizottsági ülésen hozta meg.

1.jpg

A közbiztonság fenntartásáért és javításért folyamatosan tenni kell – e gondolat mentén vált kerületünk a hírhedt „nyóckerből” Józsefvárossá az elmúlt évtizedben. Úgy tűnik azonban Pikó András polgármesternek és csapatának kerületünk közbiztonsága a fontossági sorrendben hátra került, mert fokozatosan építik le a rendet. A közösségi együttélés szabályainak lazítása után, azaz hogy a hajléktalanoknak ismét teret adtak a lépcsőházakban, autókban, most mondvacsinált indokokkal – a vezetőjüket néhány alkalommal nem érték el telefonon – elveszik a helyi polgárőrség irodáját, szolgálati járőrautóikat, és megvonnak tőlük minden eddigi támogatást. Ezzel teljesen ellehetetlenítik a kerület közbiztonságának javítására törekvő önkéntes polgárőrök működését.

Politikai boszorkányüldözés a közbiztonsági szervezet ellen

A Költségvetési és Pénzügyi Bizottság február 24-ei ülésén parázs vita alakult ki a témában. Kecskeméti László külsős bizottsági tag rámutatott: az, hogy néhány sikertelen telefonhívásra alapozva szeretnék beszántani a polgárőrséget felveti annak a gyanúját, hogy a polgárőrséggel szemben politikai boszorkányüldözés zajlik. Mint az ülésen elhangzott: hivatalos, írásbeli megkeresés nem történt, legalábbis ennek nyomát nem tudták bemutatni az előterjesztők.

bar_9867_res.jpg

A baloldali összefogás bizottsági tagjai – a nyilvános vitát elkerülendően – leszavazták azt a javaslatot, hogy vigyék testületi ülésre az ügyet, valamint azt is, hogy csak hivatalos megkeresést követően hozzák vissza a témát.   

A közbiztonság javulásához jelentősen hozzájárult a polgárőrség

A polgári-konzervatív városvezetés alatt Józsefvárosban a regisztrált bűncselekmények száma a felére, míg a biztonságérzetet leginkább befolyásoló bűncselekmények száma kétharmadával csökkent. Ehhez az eredményhez jelentősen hozzájárult a Józsefvárosi Polgárőrség is, amelynek tagjai önkéntesen, a szabadidejüket feláldozva, több tízezer órát járőröztek a kerületben. Munkájukat mások is elismerték: 2016-ban megkapták az Év polgárőr egyesülete díjat, 2017-ben a Polgárőr Érdemkereszt arany fokozatával tüntették a józsefvárosi polgárőrök vezetőjét, 2018-ban Budapestért Emlékplakettet vehettek át a BRFK-tól.

Mintegy 50 ezer óra a lakosság szolgálatában

A 2012-ben alakult egyesület kezdeti nehézségeiről Kaiser József, a polgárőrök vezetője mesélt blogunknak. „Akkoriban még számos közbiztonsági probléma volt a kerületben, így a kerületi lakosok egy csoportja úgy érezte, segíteniük kell a kerület rendjéért dolgozó egyenruhásoknak” – hangsúlyozta.

20200221_160644970_ios.jpg

Mint mondta közös járőrözéseket tartottak a rendőrséggel, így számos bűnöző – rablók, autó-feltörők, kábítószer-kereskedők elfogásában is volt szerepük. A megalakulásukat követő években a legnagyobb kihívást az jelentette, amikor a lakóközösségek kérésére a drogosoktól kellett megtisztítani a lépcsőházakat, de számos hajléktalan embert kísértek be szállásokra is a fagyok idején. Az átlagosan ötven-hatvan fős létszámú szervezet tagjai az elmúlt időszakban mintegy 50 ezer óra szolgálatot teljesítettek.

Eddig elismerték munkájukat, most nemkívánatosak az önkormányzatnak

Kaiser József kitért az önkormányzattal való viszonyukra is: elmondása szerint a korábbi városvezetés mindenben támogatta munkájukat, és sajnálatosnak nevezte, hogy az új kerületvezetők másként állnak hozzá a Polgárőrséghez és a kerületben elért közbiztonsági eredményekhez. „Most olyan döntések születnek, amik megengedik, hogy emberek kapualjakba, lépcsőházakba és autókba éljenek” – fogalmazott, majd felidézte a tavalyi tűzesetet, amelyben egy életvitelszerű tartózkodásra berendezett autó gyulladt ki, és majdnem leégett a frissen felújított rendelő is. „Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem történt nagyobb tragédia” – mondta. „Ami minket illet, elveszik az irodánkat, a járőrautóinkat, nem fognak támogatni semmilyen szinten ezért a járőrözéseket nem tudjuk majd biztosítani. Időről időre fel fogjuk viszont hívni a városvezetés figyelmét, hogy mely problémákat tudnánk elhárítani, ha az önkormányzat továbbra is együttműködne velünk” – tette hozzá.

Nyitókép: youtube