Józsefvárosi fejlesztések: nagyberuházások helyett ráncfelvarrások

Mint azt sejteni lehetett a főváros és a kerület vezetésének cseréjével a lakókörnyezetünk fejlesztése is megtorpanni látszik. Józsefváros városfejlesztésért felelős alpolgármestere a kerületi újságnak adott interjújában azt ecseteli: nem kell mindig gigantikus beruházásokat létesíteni, hogy valami újszerű jöjjön létre. Rádai Dániel ezzel gyakorlatilag beismeri, hogy a megkezdett projekteken túl, maximum ráncfelvarrásra fogja futni a Pikó-Karácsony-érában, de hogy milyen konkrét fejlesztések lesznek a kerületben, és mire (lakóházak, utak, járdák, terek, stb…) mennyit fordítana az önkormányzat, arról egy szó nincs. Csak a mellébeszélés, semmi konkrétum.

foto.jpg

Politikai haszonszerzés miatt csúsznak a kerületet érintő nagyberuházások – derül ki Pikó propagandalapjának Rádai Dániellel készített beszélgetéséből. Ötletelésből nincs hiány, a források hozzárendelése viszont már problémát okoz a balliberális oldalnak, ezért aztán a jövőben inkább csak apró módosításokra számíthatunk.

Habár a városfejlesztési felelőssel beszélget a lap munkatársa, csupán az nem derül ki: milyen fejlesztések lesznek az idén Józsefvárosban? Vagy hogy a tavalyi 2 milliárdos keret után 2020-ban mennyi pénz jut a társasházi pályázatokra? Folytatódnak az útfelújítások? A járdafelújítások? Hol, mikor történik meg annak az évi plusz 5000 négyzetméternyi plusz zöldfelületnek a kialakítása, amit a kampányban ígértek?

A legnagyobb ötlet: „kültéri nappali” a szakrendelő udvarán

Szóval nagyszabású tervek sehol, az alpolgármester leginkább szemet szúró és agyament ötlete, hogy a Déri Miksa utca felújításánál, a Szent Kozma Rendelőintézetet egybenyitnák az utca szemközti oldalán lévő A nagy ho-ho-ho horgász játszótérrel, ezzel létrehozva szándékaik szerint egy nagy kültéri nappalit. El tudják képzelni, hogy a lakosok a betegek közé mennének pihenni, oda vinnék ki a gyermekeiket?

A felújítás politikai haszonszerzés miatt csúszik!

Az utca felújítását az előző, jobboldali városvezetés kezdeményezte, a társadalmi egyeztetés és a tervezés is lezajlott már, a jelenlegi vezetőknek már csak a kivitelezés jutott. Igen ám, de akkor, hogy adják majd el sajátként a projektet, amikor elkészül? Pikóék gondoltak egy merészet, újragondolták a terveket – lásd a fenti ötletek – és ezt ismét társadalmi vitára bocsájtják. Ez persze a megvalósítás jelentős csúszásával jár, de simán megéri, mert a végén oda lehet állni szalagot vágni. A lakosok meg addigi is várjanak csak, elvégre kapnak egy „kültéri nappalit”.

Orczy és Blaha: ötletek vannak, fővárosi forrás nincs

Az Orczy tér fejlesztésének tavaly ősszel kellett volna indulnia, erről jelenleg csak annyit árul el Rádai, hogy a tervezés előrehaladott állapotban van, és kérdéses mikor lesz rá fővárosi forrás. Ugyancsak 2019 őszén rajtolt volna a Blaha Lujza tér felújítása. Ennek kezdési időpontját továbbra is homály fedi. Rádaitól megtudhatjuk, hogy a fővárosi beruházást is átfogóan „áttervezte” volna a pozícióba került baloldal, persze pénzt nem tudnak mellé rakni, ezért inkább csak néhány plusz fával és a sávok átvariálásával tudtak operálni. Ez felveti a kérdést, hogy akkor miért nem kezdik már el? Ráér majd öt év múlva, hisz akkor lesznek a következő önkormányzati választások?