Lakossági fórum: a kritikus kérdések nem tetszenek a polgármesternek

Lakossági fórumot tartott december 3-án a Corvin és Losonci negyediek számára Ceglédy Ádám, Hermann „Nemisittlakom” György körzeti képviselők, Rádai Dániel alpolgármester és Pikó András polgármester a Patyolat nevű helyen, ami az összefogás kampányközpontja is volt. Mint kiderült: a kampányban kommunikált markánsan új útvonal helyett a már bevált megoldások folytatása várható a kerületben. Reménykedünk, hogy az eddig is biztosított kedvezményekre éppúgy találnak majd forrást, mint a saját maguk busás fizetésére, a – különböző pozíciókba beültetett – haverok béremelésére.

img_2691.JPG

A polgármester megérkezésekor örömmel konstatálta, hogy a résztvevők jelentős többsége a támogatóiból áll, mint mondta: sokukkal találkozott a kampányban. A képviselőknek mindössze pár gondolat jutott, ám az is beszédes volt: a bemutatkozójában Hermann György (Momentum) kiemelte: (a környékbeli lakosok életét megkeserítő) Auróra közösségi tér alapításban is részt vett és bár nem itt lakik (Pikóék kampányának hangsúlyos eleme volt, hogy ők itt laknak – a szerk.), szeretne majd ide költözni.

A fórumon elhangzott, hogy a legnagyobb változásnak azt tartják az új városvezetők, hogy ők még jobban meghallgatják a lakosokat, ám mint az most is kiderült: tenni ők sem tudnak többet értük. A rendezvényen azt is megtudtuk, hogy bár a korábbi városvezetés is tartott konzultációkat, de a mostani csapaté igazi „demokratikus” konzultáció, amely a lakókat még jobban bevonja a döntésbe.

Az építkezések miatt sok a por, nagy a zaj

A megjelent Pikó szimpatizánsok lakosok szerint a legnagyobb probléma a negyedben az építkezések okozta zaj- és porszennyezés, illetve az, hogy túl magasra építik az új házakat. Erre a felvetésre azt reagálták az új városvezetők, hogy készül egy új építési szabályzat (amit az előző városvezetés indított el), és abban már szigorúbb szabályozások lesznek. A tervek szerint folytatódik a Turay és az Erkel Színházzal az együttműködés, amely biztosítja a szépkorúaknak a kedvezményes színházlátogatást. Mint Pikó András mondta: „buta lenne az önkormányzat, ha ezt elvennék”.

Drog-kérdés

A támogatóktól érkező felvetéseken kívül egy idősebb úr rákérdezett a drogprobléma kezelésére is. Ez az előre nem megbeszélt kérdés láthatóan úgy felzaklatta Pikót, hogy arrogáns válaszában azt találta mondani, hogy eddig is voltak drogosok. Ez egy komplex probléma, amit szociális eszközökkel, iskolai tájékoztatással és rendőri eszközökkel lehet megoldani. Okos gondolatok: az előző városvezetők is ezt hangsúlyozták, s működtek is ilyen programok…

img_2690.JPG

Pikó mintha nagyon nem akarna strandfürdőt

A tervezett józsefvárosi fürdővel kapcsolatban Pikó arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy van megfelelő minőségű víz. A polgármester azt is kifejtette, hogy ő most szembesült azzal, hogy a fürdő megvalósításához szükséges forrás még nem áll rendelkezésre. Mondta mindezt annak ellenére, hogy Kocsis Máté korábban többször is azt hangsúlyozta: ha lesz megfelelő víz a terület alatt, a további lépés a kormány segítségével a megvalósításhoz szükséges források előteremtése. A polgármester hosszasan sorolta az aggályait a beruházással kapcsolatban, ami azt sejteti, hogy nem fog kiállni a környékbeliek által korábban támogatott ötlet megvalósítása mellett. Nem arról volt szó, már kérem szépen, hogy nem döntünk az itt lakók megkérdezése nélkül?

Parkolás

Többen felvetették a parkolási feszültségeket a kevés parkolóhely miatt. Egyértelmű válasz nem született, de úgy tűnik az a szándék, hogy inkább megszüntetnének majd parkolóhelyeket, hiszen klímavészhelyzet van.