Új seprű jól seper Józsefvárosban: saját fizetésüket megszavazták, a szociális és bölcsődei dolgozóknak járó szokásos év végi juttatás viszont erősen kétséges

Felháborító és botrányos, hogy Pikó András, Józsefváros új polgármestere (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) nem szándékozik kifizetni a józsefvárosi a szociális és bölcsődei dolgozóknak eddig járó 13. havi bért ­– jelentette ki hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Vörös Tamás, a Fidesz-KDNP VIII. kerületi önkormányzati képviselője.

bar_5446.jpg

Vörös Tamás szerint a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok idejének gyakorlata tért vissza, hatalomra kerülve a baloldal mindig megszorításokkal lát munkához. A józsefvárosi képviselő kifejtette: Pikó András mintegy 700 embertől – köztük bölcsődei nevelőktől, óvónőktől, szociális és egészségügyi dolgozóktól – vesz el egyhavi bért – közölte az MTI.

A józsefvárosi képviselő felidézte, hogy az önkormányzat a kormánypártok vezetése alatt 2013 óta mindig előteremtette az év végi juttatás fedezetét, évente csaknem 140 millió forintot.

Vörös Tamás bírálta, hogy a kerület új vezetése 150 millió forinttal többe kerül majd, mint az előző. Kiemelte: a polgármesternek a saját testületén kellene takarékoskodnia, és nem azokon, akik több megbecsülést érdemelnének.

Aki lemaradt volna, egy kis emlékeztető: a frissen megválasztott józsefvárosi polgármester egy – a Célkereszt nevű Facebook-oldalon is megosztott – negédes levélben értesítette az intézményvezetőket, hogy bár nagyrabecsüli ezen ágazatok dolgozóinak munkáját, a 13. havi fizetést már a megszokott formában nem kapják meg. A levélben Pikó arra kéri az érintetteket, hogy ne is 13. havi fizetésként tekintsenek erre, hanem egy olyan elismerésre, amit az önkormányzat a rendelkezésére álló források mértékében tud nyújtani. Márpedig az új polgármester szerint nem olyan rózsás a helyzet, mint azt gondolták.

Mindez fura állítás, hiszen Sára Botond korábbi polgármester biztos pénzügyi háttérrel – 13 milliárd forinttal – adta át a kerületet az új vezetésnek október 22-én, amelyet elődje Kocsis Máté tíz évvel ezelőtt 11 milliárdos hiánnyal vett át a baloldaltól.

Pikó András szerint az önkormányzat anyagi lehetőségei szűkösek, ezért az elismerés egy részét tudják csak most odaadni, a maradékot pedig csak jövő év elején, a pénzmaradványok függvényében. Pikó azzal zárja a levelét, hogy polgármesteri felelőssége nem enged meg semmilyen felelőtlen költekezést. Bár állítása szerint a takarékosságot Józsefváros vezetése magán kezdi, mi nem így tapasztaltuk. Lásd a fent említett 150 millió forintos pluszköltséget, amennyibe a drága képviselők, bizottsági tagok, tanácsnokok kerülnek majd Józsefvárosban.