A kommunizmus áldozataira emlékezett a józsefvárosi Fidesz

„Ugyanazok a Lenin-fiúk, és azok örökösei újra megpróbálják lerombolni az Isten, a haza, a család egységét. Helyt kell állnunk, nem lehetünk kisebbek, mint az elődeink” – mondta Ferencz Orsolya, a Tisztviselőtelep önkormányzati képviselője vasárnap délutáni megemlékezésében. A Magyarok Nagyasszonya Templom oszlopcsarnokában elhelyezett emléktáblánál 30-40-en gyűltek össze, köztük Kocsis Máté országgyűlési képviselő, Sára Botond, Józsefváros korábbi polgármestere is. A Kárpát-medencéből ártatlanul elhurcolt több százezer magyar és más nemzetiségű áldozatnak állított emléktáblát 2005 novemberében szentelték fel.

bar_5253.jpg

„Csak addig van hatalmad az emberek felett, amíg nem veszel el tőlük mindent. De amint egy embert megfosztasz mindenétől, többé már nincs a hatalmadban, Ő ismét szabad”

– kezdte megemlékezését Ferencz Orsolya képviselő a Gulágot is megjárt író, Szolzsenyicin szavaival. „700 ezer ember, 700 ezer sors, 700 ezer megsebzett család, a hozzátartozókkal együtt több millió lélek. Most remény nyílik arra, hogy a napokban visszakapjunk 682.131 hiteles kartont, ezzel ennyi emléket: az egyes emberek igazságát, sorsát, megnyugvását. Visszavárjuk őket, mert ezt a népet, ezt a hazát, a halottak és az élők együtt tartják itt a Kárpát-medencében több mint ezer éve” – mondta Ferencz Orsolya. Mint a képviselő kifejtette: mi hívő, keresztény, magyar emberek nem egyedül állunk a történelem viharaiban, soha nem is voltunk egyedül, ahogyan ma sem. Sajnos azok a hatalmak, ideológiai erők – amelyek annak idején ezt a szörnyű, embertelen, 100 millió halottat követelő rendszert, a kommunizmust, és az ahhoz tartozó Gulág-szigetcsoportot, munkatáborok egész hálózatát felállították és működtették – ma is tombolnak a világban. „Ugyanazok a Lenin-fiúk, és azok örökösei újra megpróbálják lerombolni az Isten, a haza, a család egységét. Helyt kell állnunk, nem lehetünk kisebbek, mint az elődeink, mert a feladat sem kisebb. Ugyanazok jönnek szembe, és ugyanolyan kegyetlenül kívánják elpusztítani mindezt, amiért érdemes élni” – hangsúlyozta Ferencz Orsolya.

bar_5228.jpg

Szavait követően Zila Péter, a Nagyvárad téri Református Egyházközség lelkésze mondott áldást. A Magyarok Nagyasszonya Templom plébánosa, Vargha Miklós Péter arról beszélt: amikor a Gulágra elhurcolt, szenvedő, megölt emberekre emlékezünk, gondoljunk arra, hogy nem a halálé, az igazságtalanságé, az embertelenségé az utolsó szó, hanem a szereteté, az Istené.

bar_5271.jpg

Az emlékező szavakat követően az összegyűltek közös imádsággal és egy koszorú elhelyezésével rótták le tiszteletüket az áldozatok előtt.

Az Országgyűlés 2012. május 21-én nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjának, annak emlékére, hogy 1953-ban ezen a napon léphetett magyar földre azon politikai rabok első csoportja, amely túlélte a Gulág borzalmait.