Az Orczy-park, avagy a Neo-Hippimozgalom legújabb állomása

Kezdjük tehát a kétségbe nem vonható tényekkel. 2013-ban Józsefvárosban megkezdődött a Ludovika Campus projekt kivitelezése, melynek köszönhetően nem csak Magyarország legmodernebb, nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű egyetemi campusa jön létre, hanem emellett újjászületik Budapest egyik legnagyobb közparkja, egy hektárral nő majd a zöldfelület és a ma még elzárt területek is a park szerves részeivé válnak a jövőben.

Ez idáig nem hangzik rosszul. Azonban hála Istennek nemzetünk „őrangyalai”, liberális polihisztorai segítenek rendbe tenni a helyzetet:

Jakabfy Tamás, az LMP józsefvárosi képviselője szerint kiirtják az ország első tájképi kertjének 10-20 százalékát, több száz fa kivágásával felborítják az ország ökológiai egyensúlyát és emellett tele építik hatemeletes betonmonstrumokkal, az idáig felemelő kinézetű és büszkeségre okot adó parkunkat.orczy-park-1_710_704_s.png

Ezzel szemben az igazság az, hogy az említett kivágott fákat, nem csak a beruházás miatt kell kivágni, hanem azért is, mert nagyrészük elöregedett, emellett azt is érdemes kiemelni, hogy az érvényes hatósági engedély arról is szól, hogy ezeket a fákat pótolni kell, ráadásul úgy, hogy később még több szolgálja majd a parkba látogatók kikapcsolódását.

A másik sokak által fájlalt tény, hogy a munkálatok miatt a park bizonyos részei a projekt ezen szakaszában biztonsági okokból el lettek zárva a látogatók elől. Hogy hazánk egyik legfontosabb és megkerülhetetlen sajtóorgánumát (Népszava) idézzem: „Ma az egész terület, Orbán harcias lelkivilágának megfelelően: csatatér, melyet a kormányerők foglaltak el, kiszorítva fő ellenfelüket: Budapest lakosságát.”

A vád több sebből vérzik, hiszen a lezárások jelentős része elhanyagolt területen történik, amely „Budapest lakossága” előtt zárva volt eddig is. Emellett a főváros levegőjéért aggódóknak megnyugtatásul: többek között olyan buszgarázs és járműjavító műhely volt itt ez előtt, amely környezetvédelmi szempontból minimum aggályos volt.

Gondolom, sokunknak van déjà vu érzése..

Ugyanaz a felháborodás és műbalhé bontakozott ki az ügy kapcsán, mint előtte a Városliget, vagy a Római part miatt. Most ugyanazok az emberek próbálják meg démonizálni ezt a projektet és próbálnak felháborodást kelteni lehetőség szerint minél szélesebb körben, mert még mindig a demokrácia lábbal tiprásának tekintik, ha nem az ő véleményük érvényesül. Az Orczy-park tehát, mint a Liget, vagy a Római part ügye, nem más, mint politika.

Addig tehát, amíg nincsenek hatalmon, nem maradt más, mint a produktivizmus kritikája és a ’’nemnövekedés mozgalom”.