Az átláthatósági program kidolgozásában Józsefvárosban a bal-liberális polgármester által kiválasztott bal-liberális szervezetek segítenek

bar_5993.jpgImmár a sokadik „elvi”, semmilyen konkrétumot nem tartalmazó látszatintézkedést terjesztett a józsefvárosi képviselő-testület elé Pikó András és csapata. Ennek értelmében az eddig is elérhető önkormányzati dokumentumok lennének „még elérhetőbbek”, de hogy konkrétan milyen lépéseket tennének ez ügyben, az nem derül ki. Mindehhez ráadásul olyan szervezeteket – atlatszo.hu, K-Monitor, a Transparency International – vonna be Pikó, amelyek Soros György hálózatának támogatását élvezik. S ha mindez nem lenne elég: Pikó saját maga ismerte el, hogy az őt és önkormányzatát „átláthatóvá tévő” szervezetek „nem fideszesek”, az az ő oldalán játszanak…

A képviselő-testületi vitában Könczöl Dávid (Momentum) kifejtette: eddig is elérhetők voltak az önkormányzati dokumentumok (egyébként az új képviselők, a polgármester, alpolgármesterek vagyonnyilatkozatai még a választás óta eltelt másfél hónapot követően sincsenek feltöltve az önkormányzat honlapjára – a szerk.), a céljuk az, hogy azok jobban kereshetők legyenek. Majd, miután ő maga is érezte, hogy a komolyan egyáltalán nem vehető előterjesztéshez semmilyen konkrétum nem tartozik, ezért rögtön egy módosítást indítványozott, azaz, hogy dolgozzanak ki egy cselekvési tervet 2020 február végéig.

bar_6054.jpg

Juharos Róbert (Fidesz) szerint nyilvánvalóan az az előterjesztés célja, hogy az ajánlásokat megfogalmazó szervezeteknek valamilyen gesztust tegyen az önkormányzat vezetése az önkormányzati választási kampányban kapott támogatásért cserébe. Hozzátette: az átláthatóságot, ahogyan eddig, úgy a jövőben is teljes mértékben támogatják, de nem látják, hogy milyen konkrét lépéseket tervez az ügyben a polgármester és csapata. Egry Attila (Fidesz) szerint maga az előterjesztés szakmailag nívótlan, látszik, hogy kb. 10 perc alatt állíthatták össze. 

bar_6224.jpg

Pikó András polgármester kérdésre válaszolva elmondta: nem politikai alapon keresett partnereket ehhez, de mivel „fideszeseket” nem talált, azért javasolta az említett szervezeteket. Azaz bevallottan bal-liberális kötődésű szervezeteket ajánl arra, hogy a bal-liberális vezetésű önkormányzat átláthatóságát ellenőrizze… Pikó András azt is hozzátette: már az alakuló ülésén mondott beszédében világossá tette, hogy az előterjesztésben szereplő szervezetekkel szeretne együtt dolgozni ebben a témában.

Juharos Róbert szerint már önmagában az is aggályos, hogy Pikó András kijelenti: nem politikai alapon keresett nem fideszes kötődésű cégeket.