Erőss Gábor már megint házhoz megy a pofonért

Sajnos a magyar történelemben nem példátlan, hogy a jogalkotásban részvételre jogosultak szándékosan gáncsolják a törvényhozás folyamatát. Erőss Gábor ezt a módszert választva próbálta meg megakasztani a józsefvárosi önkormányzati bérlőket védő rendelet elfogadását, majd nekiesett a polgármesternek.

Az obstrukció szónak a szó szerinti jelentése, hogy egy képviselő, vagy képviselők egy csoportja időhúzással akadályozza egy jogszabály elfogadását (pl. hosszú beszédekkel, név szerinti szavazások kérésével, szünetek és halasztások kérésével; stb.), így a jogalkotásért felelős szerv jogalkotási tevékenysége megbénul.

Tették ezt kizárólag azért, hogy egy jó kezdeményezés ne érjen el a választópolgárokig. Az ellenzéki lét egyik legalantasabb működési mechanizmusa a dualizmus korában, az Osztrák-Magyar Monarchia Lajtán inneni részén „virágzott”. A Tisza Kálmán miniszterelnököt követő gróf Szapáry Gyula kormánya ellen, a hatalomból kiszorított ellenzék legfőbb eszköze az obstrukció volt. Hiába végezte el korábban a Tisza Kálmán vezette Szabadelvű Párt az államháztartás konszolidációját, illetve hiába tettek törvényjavaslat az ország közigazgatásának az egységesítésre, szakszerűsítésére, az ellenzék protestáló attitűdjével megakadályozta, obstruálta többek között a közigazgatás - később mégis csak bevezetett - intézményi reformját. Az obstrukció „művészetét” a korabeli ellenzékiek, olyan kétes dicsőségű aktussal koronázták meg, mint az 1898-as, vagy a 1903-as költségvetés megszavazásának az elodázása, melynek köszönhetően nem volt - jogszabályi határidőig - a Magyar Királyságnak Országgyűlés által elfogadott költségvetése.14828559276416076_original.jpg

A Józsefvárosi Önkormányzat képviselő testület 2017. március 9. napján, az elmúlt évek egyik legfontosabb kerületi lakásgazdálkodásra fókuszáló rendeletét fogadta el. A rendeletalkotáskor az ügymenet diktálta lendületet azonban fékezni kezdte egy ellenerő, amely félő, hogy a mai napig nem nyugodott bele, hogy a józsefvárosiakat bérlővédelmi program segíti.

Dr. Erőss Gábor, mint a Párbeszéd józsefvárosi képviselője ezen a ponton vált főszereplőjévé a testületi ülésnek. Frivol magatartásával minden áron meg akarta akadályozni a rendelet megszavazását. A testületi ülésen kiderült, hogy Erőss képviselő, a kendőzetlen jóindulattól átitatva, az ülést megelőző napon 23 óra 59 perckor küldte a rendeletre vonatkozó módosító javaslatait a Hivatal részére. Nem kívánjuk minősíteni, hogy a képviselő a határidő lejárta előtt egy perccel küldi meg a javaslatait, csupán jelezzük, hogy meglátásainak a közlésére önkéntelenül törekedett vitriolos időpontot választani.

Javaslata érdemben arra irányult, hogy a jelenlegi rendszerben adósként nyilvántartottaknak „durván mondva” a teljes adósságát engedje el az Önkormányzat. Megjegyezzük, hogy akik belépnek az új rendszerbe, azok kedvezményes fizetési konstrukcióra lesznek jogosultak. Véleményünk szerint így is meglehetősen igazságtalan az a helyezet, hogy a többi józsefvárosi között oszlik szét felgyülemlett tartozások kiegyenlítése, mivel a késedelmesen, vagy a nem-fizető adósok helyett, ez által - sajnálatos módon - a „jó adózók fizetik meg számlát”.

Több száz józsefvárosi család várt a bérlővédelmi intézkedés csomag elfogadására. Az Önkormányzat tájékoztatása szerint egyértelműen pozitív az új szabályozás fogadtatása. Régi igazság, hogy a politikának az értelme a szabadság. Erre gyakran hivatkoznak ellenzékiek is. Azonban tegyük fel a kérdést: Nem illeti meg a többséget, egyetemben a kisebbséggel a döntés szabadsága?

De a történet itt nem ér véget, ugyanis Erőss képviselő úr akciója után azt a következtetést vonta le, hogy nem ő, hanem a polgármester volt, aki akadálya az ügy előrehaladásának. Egy héttel ezelőtt a Gépnarancs.hu nevezetű baloldali online felületen jelent meg interjú Erőss Gáborral, "A szavazást is eltörlik" címmel. A cikk hosszasan taglalja a fenti esetet, a végére pedig a képviselő úr telefúj egy 100-as zsepit, amiért a gonosz Polgármester nem engedte szavazásra az előző éjjel megküldött kérdéseit. Bár Erőss ebben a mozzanatban az elnyomó diktatúrát vélte felfedezni, aki veszi a fáradtságot és visszanézni az ülésről készült videó felvételt (az egész napirend a videó 56. percénél kezdődik), pontos képet kaphat az esetről. Semmi más nem történt ugyanis, csupán a polgármester kikéri a hivatali működésért felelős aljegyző véleményét, aki egyértelműen jelzi a testület számára, hogy jelenleg nem lehet szavazásra bocsájtani a kérdést, hiszen nem ment át az egyébként kötelező társadalmi egyeztetésen. És bár a képviselő módosító indítványa tartalmában semmi újdonságot nem tartalmaz, kizárólag a már amúgy is előterjesztett segítő javaslatok mértékét módosítja, érthető, hogy egy ilyen témában, ami a költségvetést is erősen terheli, nem fog senki fejben számolni.

Ráadásul a polgármester nem is azt mondja, hogy elutasítja a javaslatot, hanem egész egyszerűen arra kéri a képviselőt, hogy az egyeztessen a hivatal megfelelő szerveivel, akik majd szívesen segítenek neki összeállítani egy megfelelően alátámasztott anyagok a következő ülésre. Hogy maga az ügy mennyire volt fontos Erőssnek, mi sem mutatja jobban, hogy azóta sem adott be semmilyen módosító indítványt.

Összefoglalva tehát nem történt más, mint hogy a képviselő eljátszotta a nagyfiút, de amikor dolgozni kellett volna, akkor leszaladt a színpadról...