Ferencvárosban is szétesőben a baloldali összefogás

A koronavírus-vészhelyzet miatt eddig Ferencvárosban sem volt képviselő-testületi ülés, de Baranyi Krisztina nagy szomorúságára július 2-án tartottak egyet. A polgármester asszony pedig rájöhetett: kezd szétesni a szivárványkoalíció mögötte, mert a legfontosabb előterjesztéseit meg sem szavazták. A helyi MSZP-DK frakció szerint ők nem pincsikutyák, nem szavaznak meg minden ostobaságot, s a helyi Momentumban sincs egyetértés…

bar_3371_res2.jpg

A testületi elején Baranyi Krisztina és hírhedt alpolgármestere a „kutyanő” csaknem 1 órán keresztül dicsérték magukat, amiért Ferencváros szépen helytállt a járványhelyzet alatt.

Csak azt felejtették el, hogy az önkormányzatoknak törvényből eredő kötelezettségük volt gondoskondi az idősekről, a karanténban levőkről... Másfelől annyira nem voltak képesek, hogy a szociális területen dolgozó önkormányzati alkalmazottaknak jutalmat szavazzon meg a testület, csak azokról feledkezett meg Baranyi, akik tényleg a frontvonalban dolgoztak.

Ők aztán nem pincsikutyák…

Sokkal nagyobb meglepetést okozott az, hogy a napirend előtti felszólalásoknál Torzsa Sándor (MSZP) a Demokraták Frakció (helyi MSZP-DK) első embere felállt, és kijelentette, hogy a frakciójuk nem tekinti magát ezentúl a helyi kormányzó erő részének, új programot dolgoznak ki Ferencváros fejlődése érdekében (ezt a választás előtt kellett volna Sándor!), és nem fognak többé minden ostobaságot pincsikutya módjára megszavazni.

Baranyi arcáról le is fagyott a mosoly elég hamar, de ez nem zavarta abban, hogy a neki kínos kérdéseknél egymással röhögcséljenek a drogliberalizáció helyi nagykövetével, Döme Zsuzsa alpolgármesterrel.

Már a bizottságok sem szavazták meg Baranyi gazdasági programját, se lakásrendeletét

Torzsáék akciójának nagyban köszönhető, hogy már a bizottsági üléseken sem kapta meg a támogatást Baranyi 2 legfontosabb előterjesztése, a 2020-2024-es gazdasági program, valamint az új lakásrendelet. Nem volt tehát újdonság, amikor a testület sem szavazta meg.

Az elutasítás indoka mindkettőnél hasonló volt:

  • nem elég kidolgozott,
  • nem elég átgondolt,
  • nem ezt ígérte a kampányban,
  • nem történt semmilyen egyeztetés sem az érintett választópolgárokkal,
  • nem történt semmilyen egyeztetés önkormányzati képviselőkkel sem.

Baranyi Krisztinának, tehát 3 és fél hónap után szembesülnie kellett azzal, hogy nem ő Ferencváros korlátlan ura, és hiába nyert a szivárványkoalíció tagjaként, ha egyszer a moslék kiborul, akkor igencsak forró lehet alatta a talaj.

A helyi momentum sem egységes

A június 2-ai testületi ülés másik érdekessége, hogy a Momentumot magába foglaló Új Pólus frakció sem volt egységes: Mátyás Ferenc és a két Takács fiú előszeretettel udvarolnak a polgármesternek. Ha Baranyi vitába kerül az előző városvezetéssel, a 3 aranyifjú azonnal elkezd fideszezni, előkerül Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor, Tiborcz István, és minden egyéb nyalánkság, aminek semmi köze Ferencváros helyi ügyeihez. Jancsó Andrea viszont talán az egyetlen momentumos, aki valóban ért is valamit a helyi ügyekhez, ezt jelzi az is, hogy Baranyi blődségeit nem hajlandó gép módjára megszavazni.