Lakossági fórum: Pikó helyett Ferencz Orsolya kínálta a megnyugtató válaszokat

A Tisztviselőtelep lakóinak tartott lakossági fórumot december 9-én Ferencz Orsolya, a körzet önkormányzati képviselője, Pikó András polgármester és Rádai Dániel alpolgármester. Az új polgármester elmondása szerint 16 éve lakik a Vajda Péter utcában, ezért úgy gondoltuk, ezt a környéket biztosan jól ismeri, itt nem nagyon lehet számára ismeretlen problémát felvetni. Tévedtünk. Némi hebegésen-habogáson kívül nem sok érdemi információt kaphattak tőle a lakosok, a harmadik ciklusát kezdő Ferencz Orsolya ellenben megnyugtató és kerek válaszokkal szolgált.

bar_6662.jpg

Mondanám, hogy meglepő, hogy Pikó András a legszűkebb környezete, a Tisztviselőtelep és az ott élők gondjait sem ismeri, de valójában nem az. Az újságíróból lett polgármester ugyanis nem tud/akar kivetkőzni önmagából: ezért a városvezetői feladatai elvégzése helyett inkább folyamatosan a balliberális újságíró barátaihoz járkál interjúkra, ahol rendre korrupcióval vádolja a korábbi vezetést. Tették ezt olyannyira, hogy Sára Botond biztos pénzügyi háttérrel 13 milliárd forinttal, hiteltartozás nélkül adta át a kerületet október 22-én. (Emlékezetes, hogy Kocsis Máté tíz évvel ezelőtt 11 milliárd forint hiánnyal vette át Józsefvárost a balliberális vezetéstől – a szerk.) De vissza a lakossági fórumra.

A megjelentek részéről igény fogalmazódott meg az Orczy-parkban lévő uszoda használatának kibővítésére, amelynek megépítése ellen (a „zöldfelület megvédése” jelszóval a zászlajukon) korábban Pikó támogatói lelkesen tiltakoztak. Hatalmi pozícióban természetesen már más a helyzet, azóta (egy-két kivételtől eltekintve) belátták, hogy a józsefvárosiak örülnek a megújult parknak és az uszoda kedvezményes használatának, ezért Rádai Dániel szerint ennek az időtartamnak a bővítésére fognak kísérletet tenni. Ferencz Orsolya (Fidesz) felhívta a figyelmet, hogy a megújult park zöldfelületének nemhogy csökkent, hanem nőtt az aránya, hiszen a korábbi buszgarázs területét is zöldesítették.

bar_6642.jpg

Asztalon a megoldás, már csak be kell(ene) vezetni

Lakossági igény lenne a Kolónia (Vajda Péter utca) – mint Budapest egyik legnagyobb, nem panel építésű lakóépületének – kifestése, amelyre reagálva Pikó András azt mondta, hogy ő is szívesebben bringázna el a szépen kifestett épület mellett. Az épületegyüttes felújítása kapcsán Ferencz Orsolya felhívta a figyelmet, hogy a korábban bevezetett rendelet szerint lehetőség van lépcsőházanként pályázni felújításra.

Bár korábban volt olyan nyilatkozat az új vezetés részéről, hogy a társasház-pályázati források hangsúlya „másfelé tolódik”, Ferencz Orsolya elmondása szerint ő maga szorgalmazni fogja, hogy ne csökkenjen a korábbi években megszokott forrás. Szóba került az is, hogy a társasházi felújításra a két-hárombetétes társasházak nem tudtak pályázni. „Erre az előző városvezetés már előkészítette a megoldás tervezetét, az új testületnek már csak be kell vezetni azt” – mondta Ferencz Orsolya képviselő.

Forgalomtechnikai kérdések: erre is van már kidolgozott javaslat

Hasonlóan markáns kérdés volt a Villám utcában kialakuló forgalomtechnikai probléma, amelyet Pikó András elmondása szerint látnak, és szerinte ennek neki is fognak esni, de ezt komplexen kell kezelni, és mindenkivel egyeztetve, közösen szeretnének ebben dönteni.

bar_6691.jpg

A megoldást ebben az esetben is Ferencz Orsolya szállította: elmondása szerint jelentős eredmény, hogy bevezették a fizetőparkolást a negyedben, így csökkent a parkolási feszültség, valamint elkészült egy átfogó forgalomtechnikai javaslat a lakosság bevonásával, az új vezetésnek ezt már csak be kell vezetni.

Józsefvárosi strand: Pikó dilemmázik

Kérdés érkezett az egykori Józsefvárosi pályaudvar helyére tervezett strand és gyógyfürdőről is. Pikó András elmondta: Sára Botond arról tájékoztatta, hogy van megfelelő minőségű víz, a beruházáshoz azonban forrást kell találni. A polgármester szerint van egy dilemma bennük, hogy ott és úgy akarják-e a strandot, de erről majd társadalmi egyeztetést kezdeményeznek.

Ferencz Orsolya arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a Kocsis Máté országgyűlési képviselő által elindított projekt elég messze van a Sorsok házától, és igény is van rá, ezért ő maga örült, amikor megtudta, hogy megfelelő minőségű víz van a terület alatt. A tervek pedig azt vetítik előre, hogy egy nyereségesen üzemeltethető komplexummá fejleszthető. A képviselő Kocsis Máté ígéretét is tolmácsolta: azaz ha a kerület jelzi, hogy szeretné ezt a beruházást folytatni, akkor ő ezt az igényt továbbítja a kormányzat felé.

Kevesebb zaj a kovácsüzemből

A zajos tevékenységet folytató Szabadalakító Kovácsüzem ügyében Ferencz Orsolya elmondása szerint azt tudták elérni, hogy éjszaka és hétvégén ne történjen munkavégzés. Az egykori pénzverdét pedig sikerült bezáratni, így ott már semmilyen környezetkárosító tevékenység nem folyik. A repülőgépzajjal kapcsolatosan Ferencz Orsolya kiemelte: a probléma a korábbi MSZP-kormány által hátrahagyott örökség, ugyanis eladták a repülőteret méghozzá olyan kötött feltételekkel, amelyek nem adnak mozgásteret a légifolyosók módosítására, sok bosszúságot okozva ezzel a lakosoknak. Hozzátette: tudomása szerint a kormány már tárgyal az ügy megoldása érdekében.

No és a „független-objektív” Józsefváros újság…

Szóba került a fórumon a kerületi újság is. Pikó András korábban egy független, propagandától mentes újságot ígért, azt mondta, hogy egy kiegyensúlyozott lapot szeretne. Kérdés, hogy ez számára mit jelent, mert az első, „függetlenobjektív” lapszám, ami a Pikó-érában jelent meg, az minden volt, csak kiegyensúlyozott nem.