Megszorítások Ferencvárosban: hatszorosára emeli az éves parkolási engedély díját Baranyi Krisztina

A koronavírus járvány okozta nehéz helyzetben az emberek segítése helyett Baranyi Krisztina a klasszikus baloldali recepthez nyúl. Megszorítások jönnek a következő év elejétől Ferencvárosban. Ennek a legnagyobb szenvedői a lakosok lesznek, hiszen az éves parkolási engedély kiváltását 10 ezer forinttal növelik meg Baranyi Krisztina egyszemélyben hozott döntésének köszönhetően. A IX. kerületi vállalkozások sem ússzák meg a polgármester ámokfutását: tőlük 210 millió forintot von el Baranyi.  

baranyi1_1.jpg

Nem tétlenkednek a koronavírus miatti veszélyhelyzetben a baloldali polgármesterek. Bár a rendkívüli jogrend adta felhatalmazással a járvány elleni védekezésre kellene koncentrálniuk, többen ezt a lakosok megsarcolására használják fel. Így tett Pikó András józsefvárosi polgármester is, aki a napokban egyszemélyben döntött a helyi adók megemeléséről 170 millió forintot húzva ki a józsefvárosiak zsebéből. Ezt a gyakorlatot irigyelhette meg Baranyi Krisztina, aki november 25-én a ferencvárosiakat sanyargatásáról határozott. Ez alapján megemelik az éves parkolási engedély kiváltásának díját, az építményadót és a telekadót is. Pedig ilyen nehéz helyzetben adóemelés helyett az emberek segítésére volna szükség. Úgy tűnik a kormány példamutatása – hitelmoratórium, ingyenes parkolás, adócsökkentések, a családokat és a vállalkozásokat védő intézkedések – nem ragad rá az önkormányzatokra.    

Autónként plusz 10 ezer forintnyi terhet ró a családok nyakába Baranyi

A családok számára a legnagyobb érvágást az éves parkolási hozzájárulás brutális megemelése jelenti. Januártól az eddigi 2 ezer forint helyett most 12 ezer forintot kell fizetniük a ferencvárosiaknak Baranyi döntése értelmében. Ezzel a lépéssel háztartásonként 10 ezer forintot présel ki a polgármester a kerületiekből. Az autósokkal szembeni baloldali inkvizíció ezzel még nem ér véget, Baranyi ugyanis az éves várakozási hozzájárulások érvényességét is lerövidítette két hónappal. A korábbi gyakorlattal ellentétben tehát már nem a kiadás napjától a következő év március 31-ig érvényesek az engedélyek, hanem csupán a kiadás évét követő év január 31-ig.

210 millió forint teher kerül a ferencvárosi vállalkozásokra

A koronavírus okozta nehéz gazdasági helyzetben a vállalkozások, gazdasági társaságok megsegítése volna fontos, azonban Baranyi őket is megsarcolja. Az építményadó és a telekadó megemelésével több mint 210 millió forint teher kerül a kerületi vállalkozásokra. Az építményadó a kereskedelmi egység alapterületétől függően emelkedik. Ezer négyzetméter alatt 1520 Ft/m2/év díjról 1600 Ft/m2/évre növekedik, 1000 és 3000 m2 kereskedelmi egység esetén a korábbi 1560 Ft/m2/évről 1640 Ft/m2/évre emelkedik, 3000 m2 felett pedig 1580 Ft/m2/év helyett 1820 Ft/m2/év díjat kell fizetni 2021-től.

A telekadó mértéke övezetenként változik: belső Ferencvárosban 335Ft/m2/év összeg helyett 366 Ft/m2/év lesz a fizetési kötelezettség, a középső részen 315 Ft/m2/évről 347 Ft/m2/évre növekszik a díj, a külső részen pedig 295 Ft/m2/évről 325 Ft/m2/évre módosul a fizetendő összeg.