Áldatlan állapotok az Auróra utcában

Pikó András vezetésével Józsefváros szép lassan fejlődik ….. csak sajnos visszafelé, és nem a jó irányba. A polgármester kiadta az ukázt: cél az egykori SZDSZ-vezette „nyócker” visszaállítása. Az Auróra utcára sokszorosan rájár a rúd. A „szélsőbaloldali aktivsita keltető” Auróra kocsma – amely miatt a lakosoknak nincs éjszakai nyugalmuk – mellett az utca egyik kereskedője dobozvisszaváltó automatákat telepített, ami vonzza a hajléktalanokat mindenhonnan. Pikó Andrást és Erőss Gábort, a körzet képviselőjét, hidegen hagyják a lakosok problémái. Ők, a megoldások keresése helyett, csak azzal vannak elfoglalva, hogy az előző városvezetést ócsárolják.

unnamed_2.jpg

Kosz, a bűz és a zaj jellemzi az Auróra utcát napjainkban – állítják a lakosok. Az Auróra kocsma a választásokat követően fellélegezhetett. A helyszínen rendszeresen megforduló jelenlegi városvezetés – sőt az egyik momentumos önkormányzati képviselő saját bevallása szerint egyik alapítója is a klubnak – szakított a korábbi gyakorlattal és a lakosok érdekei helyett nyíltan a kocsma mellé állt azzal, hogy visszavonta a klub bezártásáról szóló korábbi határozatot.

unnamed_1.jpg

A veszélyhelyzet kihirdetése némi enyhülést hozott az ügyben, mert a klub is bezárt, de a lakosok már most félnek attól, hogy ha vége lesz a korlátozásnak, visszatérnek az éjszakai randalírozók is. A hely azonban most sem teljesen problémamentes. Pikóék egy csapata a kertben főz. Állítólag rászorulóknak, de egy ott lakó szerint olyan mocsokban – és a higiénés előírásokat a legcsekélyebb szinten sem betartva – hogy az ÁNTSZ, ha ezt látná, az egész utcát lezáratná, nemhogy a helyet.

„Ez legyen az ő bajuk, ami viszont már zavaró az itt élőknek, hogy a főzés mellett italoznak is, és sok esetben hangoskodnak” – mondja egy a neve elhallgatását kérő környékbeli lakos. Az állítását fotókkal támasztja alá, amelyen sörösüvegekkel gazdagon megrakott asztal látható.

img_7045_res.jpg

És hogy mit tesznek Pikóék? A látszat kedvéért mediátort fogadtak, aki majd jól elmondja a lakóknak, hogy az ő problémájuk nem is probléma. A nyugalmuk nem számít, inkább örüljenek a sokszínűségnek, amit az Auróra képvisel. (Innen szervezik a Budapest Pride-ot is – a szerk). Nyilván előrébb való egy kocsma, amely az eszméiket terjeszti, mint az ott lakók érdeke.

De nem ez az egyetlen probléma az Auróra utcában. A Népszínház utcához közel van egy bolt. A tulajdonosa „ökopontnak” nevezte ki, és sörösdoboz automatákat állított fel. Az üres dobozokért kapott pénzt az ügyfelek levásárolhatják. Hogy mire is? Hát italra. Ennek következtében Budapest hajléktalanjai itt összpontosulnak. Volt, hogy az Auróra kocsmáig állt a sor. Járványveszély ide vagy oda, a hajléktalanok a szűk járdát szinte teljesen elfoglalják, az ott lakók csak az utcán, az autók között tudnak közlekedni. 

img_6930.JPG

„Utcai takarítást már nagyon régen láttunk, annál több az emberi ürülék, a bűz, a kosz” – mondja egy, az önkormányzat működését is jól ismerő környékbeli. Szerinte sok ismerőse bízott Pikóban és ígéreteiben (mert a klubrádiós a hatalom megszerzéséért mindenkinek mindent megígért – a szerk.) de nagyot csalódtak. Sokkal rosszabb a helyzet, mint korábban bármikor volt. „Ez a környék rövid idő alatt olyan szinten pusztult le, hogy joggal érezzük azt, hogy visszatértünk a nyóckerbe” – vonja le a következtetést egy lakó, amivel a legtöbben egyet is értenek.

És hogy mit csinál ezalatt Pikó András és Erőss Gábor a körzet önkormányzati képviselője? Hát visszamutogatnak, hárítják a felelősséget, és az előző városvezetést támadják, ahelyett, hogy megoldanák a józsefvárosiak problémáit.