Közmeghallgatás: a beígért bérlakásokat, az utcák-terek takarítását, a támogatások kifizetését kérték számon Pikón Andráson a lakosok

Az idei józsefvárosi közmeghallgatáson a legtöbb megjelent józsefvárosi lakos – teljesen érthető módon – Pikó Andrásnak a kampányban tett felelőtlen lakásosztogatási ígéreteit kérte számon. Mint kiderült, Pikó eddig hazudott: az 1100 helyett mindössze 860 bérlakás van üresen, és azoknak is a jórésze lakhatatlan. De a témák között előkerültek az elhanyagolt közterületek – szemetes, kátyús utcák – valamint a hajléktalanokkal kapcsolatos problémák is. Az elmúlt két hónapban Pikó is rájött, hogy túl sok hajléktalanszálló van a kerületben, és túl nagy terhet jelent. Emellett többen követelték a már elkezdett fejlesztések folytatását, és a támogatások kifizetését.

bar_7677.jpg

Sokan megjelentek a december 19-ére meghirdetett közmeghallgatásra, amelynek első és talán a legnagyobb figyelemmel kísért témaköre a lakhatással kapcsolatos kérdés volt.

A kampányban Pikóék azt hazudták: 1100-1500 bérlakás áll üresen…

A témában főként arra voltak kíváncsiak a résztvevők, hogy hogyan lehet a kampány során beígért – 1100 időnként 1500!!! – bérlakás egyikéhez jutni. Erre Pikó kénytelen volt beismerni, hogy a kampánykommunikációval ellentétben – ahogyan azt korábban Sára Botond leköszönt polgármester is nyilatkozta – mindössze 860 lakás van üresen, és azok jelentős része lakhatatlan.

Ezért most szeretnék pontosan felmérni ezek állapotát, és amit lehet, azt felújítanának. (A korábbi városvezetésnek is ez volt a szándéka, illetve folyamatosan zajlottak is a felújítások – a szerk.) Emellett, ígéretük szerint nem lesz a kerületben romos, penészes bérlakás, de ennek teljesítését csak 10 évre (!!!) vállalnák.

bar_7688.jpg

Társasházi felújítások: „eltolódnak a hangsúlyok”

Többen rákérdeztek a társasházi pályázati rendszer folytatására, mint korábbi jó gyakorlatra. Pikó erre azt mondta, hogy ezt folytatnák, de „eltolódnak a hangsúlyok”. Szeretné, ha a külső helyett a belső felújításra tenni a hangsúlyt. (Tehát megmondaná a háztulajdonosainak, mint egy felnőtt a kisgyereknek, hogy mire van szükségük). Vörös Tamás önkormányzati képviselő (Fidesz) erre azt reagálta, hogy eddig a lakosok arra pályázhattak, amire akartak.

Jelentősen romlott az utcák-terek tisztasági állapota

A közterületek témakörben felvetették, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen romlott az utcák, terek tisztasági állapota, a lakosoknak az is a tapasztalata, hogy megnőtt a hajléktalanok száma a közterületeken. Utóbbira Pikó úgy reagált, hogy jelentős teher a kerületnek az itt található 9-11 hajléktalanszálló, és majd ezzel a Fővárosi Közgyűlésben is foglalkoznak majd. (Teljesen véletlenül ez is egybecseng a korábbi városvezetés szándékaival – a szerk.)

Emellett volt, aki sérelmezte a sok oszlopra, épületre kiragasztott matricákat: mint kiderült a Pikó kampányában kiragasztott matricák közül is sok még kint „díszeleg”. (Csak csendben tesszük hozzá, hogy Camara-Bereczki Ferenc Miklósnak (MSZP) a Kálvária tér környékén máig most is több, az aszfaltra felfújt kampányszövege látható… – a szerk.)

Az időseknek járó támogatások kifizetése márciusig is eltarthat

Szintén többen rákérdeztek az időseknek októberben ígért 8 ezer forintos támogatásról, amiről Pikó azt mondta, mivel túl sok a munka vele, ezért annak teljesítése január végéig, de akár február-márciusig is eltarthat. Szó volt továbbá az előző ciklusban megszokott kedvezményes, illetve ingyenes színházlátogatási lehetőségről. Erőss Gábor alpolgármester örömmel tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Turay mellett az Erkelben is lesz kedvezmény, csak azt felejtette el hozzátenni, hogy ez a kedvezmény korábban is megvolt…

Ideje lenne melózni, nem az előző vezetést ócsárolni

Összegezve tehát: Pikó Andrásnak jó lenne ezeken a feladatokon dolgozni, mert eddig minden energiáját a politikai ellenfelei sározása fordította. A lakosok viszont – mint azt a közmeghallgatáson is tapasztaltuk –, nem a visszamutogatásra kíváncsiak, hanem a problémáik megoldását várnák az új városvezetéstől. Egyelőre azonban úgy tűnik, nem a józsefvárosiak, hanem a politikai népszerűségük növelése a fontos Pikóéknak.