Másfél milliárddal többe kerülnek az új kerületi vezetők a következő ciklusban

Az ellenzéki összeborulás eredményeként októberben gyakorlatilag bevette a bal-liberális oldal Budapestet. Ennek az árát azonban mindannyian megfizetjük: akik rájuk szavaztak, és azok is, akik nem. A hatalom megszerzését követően ugyanis az összefogás pártjai benyújtották a számlát. Ez pedig új pozíciókat, megnövekedett költséget jelent a kerületek részére. Józsefvárosban például 180 millió forinttal többe kerül az új városvezetés.

20191105_alakulo_ules_558.jpg

fotó: budapest.hu

Egyes kerületekben megnőtt az alpolgármesterek száma, míg máshol más pozíciókat hoztak létre, hogy ki tudják elégíteni a pártok igényeit - foglalta össze a 24.hu. A legismertebb példa, hogy Karácsony Gergelynek öt helyettese lett, míg Tarlósnak három volt. Az előző ciklusban 52 főállású és 8 társadalmi megbízatású alpolgármester dolgozott a 23 budapesti kerületben, a 2019-es választás után 60 főállású és 9 részmunkaidős alpolgármestert választottak meg. Hasonlóan jártak el a kerületekben is. Óbudán például minden pártot jutalmaztak egy-egy alpolgármesteri pozícióval, így öt helyettese lesz az MSZP-s Kiss Lászlónak, míg Bús Balázs, a Fideszes elődje beérte kettővel is - olvasható a portálon.

Míg az előző ciklusban évente kevesebb mint 700 millió forint ment el a kerületi polgármesterek és alpolgármesterek fizetésére, az idén megválasztott tisztségviselők együtt háromszáz millióval többet visznek haza évente: azaz egy ciklus alatt másfél milliárddal többe kerül az új vezetés a budapestieknek.

bar_5993.jpg

Józsefvárosban más trükkökhöz folyamodott Pikó András annak érdekében, hogy kitömje az őt támogató pártok és barátaik zsebét. A korábbi kettőről hatra emelték a bizottságok számát, tanácsnoki pozíciókat hoztak létre, majd megemelték a külsős bizottsági tagok bérét. Mindez 180 millió forinttal fog többe kerülni a kerületieknek, mint eddig.